7 цікавих, веселих та маловідомих фактів про амарант

• Амарант — це назва пісні фінської симфо-пауер-метал групи Nightwish. Слово «амарант» в пісні згадується в оригінальному значенні — «нев’януча квітка» (грец. Αμάραντος). На цю пісню знято кліп, вартість якого перевищує 270,000 €. Сценарій відео заснований на сюжеті написаної на початку XX століття картини «Поранений ангел» фінського художника Гуго Сімберга.
  • Вивчаючи наукові дослідження, присвячені амаранту, можна знайти роботи, присвячені харчовому барвнику під такою ж назвою. Невже ця рослина може бути використана для забарвлення їжі? Виявляється, існує хімічний харчовий барвник E123, також названий «амарантом» через колір, який він надає продуктам. Не слід плутати «наш» амарант (маленькі зерна, дуже поживні, багаті білком, і, природно, без глютену) з пурпурно-червоним синтетичним харчовим барвником E123, отриманим з кам’яновугільної смоли, побічного продукту від переробки вугілля! Тож не дивно, що з 1976 року барвник E123 заборонений Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) в США через підозри в канцерогенних властивостях. Але його застосування до цих пір є законним в деяких країнах, наприклад, у Великобританії, де він найчастіше використовується, щоб надати традиційним цукатам з вишні насичений колір.
  • Чи може амарант вилікувати біль в спині? За словами 60-річного хінді Сема Лала, що живе в Квінсі, амарант, який укорінився між двома бетонними плитами на його задньому дворі зробив саме це. Коли рослина виросла, його квіти стали подібними на голову і хобот слона. Господар будинку переконаний, що ця квітка є втіленням голови слона індуїстського бога Ганеші. Впевненість в тому, що рослина — втілення Ганеші зміцнилося у Сема, після того як його перестали мучити болі в спині. Він каже: «Кажуть, що Бог приходить у багатьох формах. Я вважаю, що в цей раз він прийняв форму рослини, щоб прийти в мій двір і благословити мене».
  • Навіть одні листя амаранту можуть принести величезну користь для здоров’я людини. У 2002 році австралійські вчені опублікували дослідження раціону греків, які переселилися в Мельбурн, але зберегли традиційні середземноморські страви в своєму меню. Греки були обрані для дослідження продуктів харчування з-за відносно високої концентрації циркулюючих каротиноїдів в організмі і низької смертності в результаті серцево-судинних захворювань. В ході цього дослідження для оцінки концентрації каротиноїдів були обрані харчові продукти, які зазвичай споживаються греками — зелені листові овочі, інжир, різні види оливкової олії. Дослідники встановили, що з усіх видів купленої і дикоростучої зелені, листя амаранту містять одні з найвищих рівнів бета-каротину і лютеїну. Уявіть собі, наскільки поживною і корисною стравою є салат з листям і зернами цієї рослини!
  • Зазвичай рослина амаранту вважається великою, якщо його висота від 1,5 до 2,5 м. Найвищий амарант в світі, занесений в Книгу рекордів Гіннеса, був справжнім гігантом, адже він досяг цілих 8,5 метрів! Цей факт відбувся 25 жовтня 2007 року в місті Райнбек (США).
  • Популярність амаранту в США зростає щороку, але в 1985 році вона злетіла — в буквальному сенсі! Коли 3 жовтня 1985 космічний корабель багаторазового використання «Атлантіс» здійснив свій перший рейс із земної атмосфери, амарант був на його борту. Мало того, що члени екіпажу проводили експерименти, вивчаючи зростання цієї рослини в космосі, кухарі NASA також приготували амарантове печиво, яким космонавти підкріплювалися під час місії.
  • Що спільного у шведських дворян 1600-х років і сучасних майстер-масонів? Орден амаранту, звичайно! Під час свого правління королева Швеції, Христина, створила цей орден для лицарів і дам свого двору. Сучасний же Орден амаранту — масонська організація, заснована в 1873 році, яка виступає в якості соціальної, братської та благодійної організації.

Нема коментарівЗалишити коментар