Амарант, як прибутковий бізнес (таблиці) і новий елеватор у Миколаївській області

Продовжуємо знайомити вас з останніми новинами про амарант. Сьогодні поговоримо про те, як вирощування амаранту може стати прибутковим бізнесом, а також поділимося важливою інформацією — в Миколаївській області планують побудувати великий елеватор для амаранту.

Як зробити вирощування амаранту прибутковим бізнесом

Про це пише видання «Аграрний тиждень. Україна », акцентуючи увагу читачів на те, що все більше українських фермерів переорієнтовуються на вирощування поки ще екзотичної для нашої країни культури. Однак попит на амарант неухильно зростає, а тому він може стати однією з основних культур для сільгоспвиробників.

Зверніть увагу! Величезну роль в розвиток цієї культури в Україні зіграла Асоціація виробників амаранту, створена декілька років тому. Завдяки зусиллям керівництва та рядових членів асоціації, вдалося провести величезну роботу з популяризації рослини.

Відзначається, що амарант характеризується високою цінністю:

• харчовою;
  • лікувальною;
  • косметологічною;
  • кормовою.

З давніх-давен рослина вирощувалася в країнах Латинської Америки. Однак і в наших широтах амарант був відомий, але у вигляді дикоростучої щириці.

Сучасна популярність амаранту і продуктів, одержуваних з нього, обумовлена ​​унікальним набором різних складових:

• вітамінів;
  • мінералів;
  • амінокислот;
  • мікроелементів.

За їх вмістом амарант істотно перевершує популярні в нашій країні злакові та інші культури.

Порівняння хімічного складу насіння амаранту і інших зернових культур (зарубіжна селекція)

Показники (в %) Амарант Пшениця Рис Кукурудза
Жир 7,6 2 2,2 4,5
Білок 15,5 14 8,5 10,3
Крохмаль 64,5 60 66 71
Клітковина 3,2 1,9 1,4 1,4
Енергія (кал/100 гр) 476 375 409 418

Порівняння хімічного складу насіння амаранту і інших зернових культур (вітчизняна селекція)

Показники (в %) Амарант Пшениця Рис
Сирий білок 18,2-19,6 9,6-17,0 10,0-12,5
Сирий жир 8,0-8,6 1-3 4,4-5,5
Сира клітковина 3,5-5,5 2,2-3 2,0-9,2
Вуглеводи 65-70 72-85 78,3-93

Українські сільгоспвиробники зрозуміли, що на амаранті можна непогано заробляти. Тому щорічно під посіви цієї рослини виділяється все більше площ.

Амарант не вимогливий, добре росте в умовах українського клімату. Середні показники врожайності досягають 2 тонн з гектара. Середня вартість 1 тонни досягає 1000 доларів США.

Зверніть увагу! В реальності ж, з огляду на особливості українського ґрунту і кліматичні особливості країни, цілком можлива врожайність в 5 тонн з кожного гектара посівної площі.

На переробку (відповідно, і на продаж) йде не тільки зерно амаранту. Додатковий дохід з більшою доданою вартістю, отримують з таких продуктів, як:

• амарантова олія;
  • борошно;
  • сировина для виробництва комбікорму.

Приклад бізнес-плану

Аналітичним відділом компанії Pro-Consulting було детально опрацьовано цей напрямок і розроблено детальний бізнес-план. Відповідно до документа, створюється підприємство з щорічною потужністю — до 3 тисяч тонн насіння амаранту.

амарант для повноцінного харчування

Щоб запустити проект, необхідно вкласти 4 мільйони євро. Основна частина вкладень — спрямована на закупівлю відповідного обладнання і сировини. Наводимо розбивку суми за напрямками:

• 40% від суми — закупівля обладнання;
  • 37% — закупівля сировини;
  • 13% — вкладення в виробничі приміщення;
  • 6% — інші витрати;
  • 4% — резервний фонд.

Відповідно до документа, планується отримувати прибуток шляхом продажу продуктів переробки:

• амарантової олії;
  • екстракту амарантової олії;
  • борошна;
  • гранульованого корму для тварин.

Закладена рентабельність — 30%. Тобто, з кожних 100 євро доходу присутні 30 євро чистого прибутку.

Як було пораховано аналітиками, на повну окупність інвестицій знадобиться всього лише трохи менше 30 місяців. Далі підприємство буде працювати тільки в прибуток. Розрахунки показують, наскільки амарант дійсно перспективна культура. Ті, хто вклали гроші в її вирощування і переробку вже зараз, завоюють лідируючі позиції на ринку!

Елеватор для амаранту: будівництво в Миколаївській області

Як повідомляє ресурс «Агропортал» з посиланням на УНН, відразу кілька агропромислових холдингів України заявили про будівництво нових елеваторів вже в наступному році.

Наприклад, серед таких виробників компанія з Донеччини «АПК-інвест» — в планах будівництво елеватора, який дозволить розширити потужності комбікормового комбінату з 90 до 116 тисяч тонн продукції, яка зберігається одночасно.

Але найбільший інтерес в цій новині викликають плани компанії «НВК Амарант», яка в Миколаївській області планує звести спеціалізований елеватор для зберігання амарантового зерна. Під будівництво вже знайдений інвестор, для якого розробляється повноцінна, докладна комерційна пропозиція.

Природно, будівництво амарантового елеватора ще більше активізує поширення амаранту в Україні, що не може не радувати.

Серед інших об’єктів агропромислового призначення, які планується звести найближчим часом в Україні, варто виділити:

• зведення елеватора компанією «Укрземком» в Миколаївській області;
  • зведення елеватора холдингом «Кернел» в Сумській області;
  • зведення елеватора холдингом «Кернел» в Чернігівській області.

Подібний будівельний бум в агропромисловому секторі обумовлений впровадженням державної програми, яка передбачає компенсацію витрат, необхідних на будівництво переробних підприємств. Анонсується, що програма запрацює вже в 2019 році. У неї повинні бути включені елеватори.

Про це докладно розповів виконуючий обов’язки голови Комітету Верховної Ради України з аграрних питань Олександр Бакуменко. Зокрема, він зазначив наступне: «Активна підтримка переробної промисловості та тваринництва, які в свою чергу просувають товар на зовнішні ринки, забезпечує створення товаровиробниками нових робочих місць, пожвавлення сільських територій, покращення соціальних стандартів життя, а також забезпечує надходження податків та інших доходів в місцеві бюджети».

Передбачається, що рівень державної компенсації сягатиме близько 30% від загальної суми. Однак точні дані про програму стануть доступні лише після того, як буде прийнято відповідну постанову Кабінету Міністрів України.

Нема коментарівЗалишити коментар