Інфраструктура переробки амаранту в Україні розвивається

Збір врожаю амаранту — це ще не остаточний етап підготовки сировини для переробки. Після цього насіння слід висушити і очистити. На даний момент в Україні працює один центр по сушці і очищенню — він розташований в місті Дніпро. Але вже в 2019 році буде відкрито два нових підприємства — одне в місті Миколаїв, а друге в Київській області.

Таку інформацію з посиланням на главу Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції Олександра Дуду приводить агропромисловий портал AgroPortal.ua.

Як розповідає Олександр Дуда, фермерам, які вирішили культивувати амарант, вкрай важливо правильно оцінювати свої можливості. Зокрема, мова йде про наявність спеціалізованої техніки, яка дозволяє:

• сіяти насіння амаранту;
  • збирати насіння амаранту.

Так, першим важливим технічним елементом є сівалка — 45-ти або 70-ти сантиметрів. Вона повинна бути пристосована для посіву дрібного легкого насіння. За словами Олександра Дуди, найкраще для подібних цілей підходять наступні сівалки:

• овочеві;
  • зернотрав’яні;
  • просапні.

Він відзначає наступні моделі і марки — Клен, Vesta 8 Profi.

Крім сівалок потрібно мати в арсеналі сільськогосподарської техніки наступне обладнання:

• просапний культиватор;
  • обприскувач, за допомогою якого на посіви будуть вноситися біологічні активатори росту і біологічні препарати для захисту амаранту від бур’янів і шкідників;
  • борони, що усувають бур’яни в рядку.

Хоча, за словами Олександра Дуди, можлива і ручна прополка посівів, якщо є людські ресурси для її виконання.

Окрема увага приділяється обладнанню для збору врожаю амаранту. Для цього буде потрібна спеціалізована жатка. В ідеалі — з рапсовим столом. Так можна істотно знизити ймовірні втрати.

Як зазначає глава Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції Олександр Дуда, в Сполучених Штатах Америки збирання врожаю амаранту ведеться за допомогою жаток для соняшника. Однак в Україні такий метод не прийнятий.

Чому амарант стає все більш популярним і його прагнуть вирощувати все більше українських фермерів? Тут все просто: за словами Олександра Дуди, ціна тонни зібраного врожаю стартує від 25 тисяч гривень. Якщо, звичайно, насіння відповідає нормам: вологість — 10%, а засміченість — 3%.

Нема коментарівЗалишити коментар